Przepisy na Wielkanoc z niskim IG
Wielkanoc to magiczny czas, pełen radości, nadziei oraz bliskości z rodziną i przyjaciółmi. Tegoroczne święta mogą stać się jeszcze bardziej wyjątkowe, dzięki pysznym i zdrowym przepisom z niskim indeksem glikemicznym, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o Tobie!
W naszym artykule znajdziesz wyjątkowe dania, które nie tylko rozbudzą Twoje kubki smakowe, ale także pozwolą zachować zdrową dietę podczas świątecznego biesiadowania.
Przepisy z niskim indeksem glikemicznym są idealne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz dbających o zdrowie i odchudzających się.
Niech Twoje święta będą pełne radości, miłości, a przede wszystkim – pysznych i zdrowych potraw! Pamiętaj, że dbanie o zdrowie nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności jedzenia.
Przepisy Wielkanocne z niskim IG
Pieczone jajka po szkocku
Składniki (6 porcji)
• 6 jajek
• 455 g mielonej szynki wieprzowej
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
• 1 cebula
• 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
• 1 łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
Panierka:
• 35 g mąki orkiszowej
• ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
• szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Jajka włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i wyłączyć palnik. Odstawić na 2,5 minuty.
- Po tym czasie jajka przełożyć do bardzo zimnej wody lub wody z lodem (po to, żeby jajka przestały się gotować). Wystudzone jajka obrać i odłożyć.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż będzie złota.
- Do miski włożyć mielone mięso. Dodać przesmażoną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 6 równych kulek.
- Na talerzyku wymieszać składniki panierki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Każdą kulkę mięsa rozpłaszczyć i na środek położyć ugotowane jajko. Dokładnie obtoczyć je mięsem.
- Tak przygotowane jajka obtoczyć w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 1 łyżką oliwy.
- Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienienia.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 315 kcal
• białko: 20 g
• tłuszcz: 24 g
• węglowodany: 5 g
• IG: 42
• ŁG: 2
Pieczone udka z indyka z selerem
Składniki (3 porcje)
• 3 łodygi selera naciowego
• 3 udka indyka (500 g)
• 50 g masła
• sól, pieprz
• ½ szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Wciskając nóż w każde udko zrobić po 2-3 kieszenie.
- W każdy otwór wcisnąć kawałek selera naciowego.
- Mięso natrzeć masłem. Doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do piekarnika na 1,5-2 godziny (bez przykrycia).
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 301 kcal
• białko: 30 g
• tłuszcz: 18 g
• węglowodany: 1 g
• IG: 24
• ŁG: 0
Świąteczny twarożek
Składniki (4 porcje)
• 300 g twarogu chudego
• 3 łyżki mleka 2% tł.
• 2 łyżki oleju lnianego (20 g)
• 10 rzodkiewek
• 2 łyżki szczypiorku
• 2 ogórki (200 g)
• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (24 g)
• 6 orzechów włoskich (24 g)
• 2 łyżeczki nasion słonecznika
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozmieszać z mlekiem i olejem.
- Rzodkiewki i ogórki pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 206 kcal
• białko: 19 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 8 g
• IG: 26
• ŁG: 1
Sałatka z buraka i jabłka
Składniki (2 porcje)
• 1 burak (250 g)
• 1 jabłko (100 g)
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka chrzanu (10 g)
• 8 orzechów włoskich (32 g)
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraka ugotować na parze albo upiec w piekarniku. Wystudzić i pokroić w kostkę.
- Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, ale nie obierać. Pokroić w kostkę.
- Z oliwy, soku z cytryny, chrzanu, soli i pieprzu przygotować sos.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 259 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 18 g
• węglowodany: 21 g
• IG: 50
• ŁG: 8
Jajka faszerowane
Składniki (10 porcji)
• 10 jajek
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• 150 g twarogu chudego
• 3 garście rzeżuchy albo innych kiełków
• 100 g jogurtu naturalnego
• sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
- Obrać je i przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć żółtko.
- Żółtka wymieszać z twarogiem, jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami.
- Tak przygotowany farsz przełożyć w miejsce po żółtkach.
- Posypać rzeżuchą lub kiełkami.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 91 kcal
• białko: 9 g
• tłuszcz: 5 g
• węglowodany: 1,5 g
• IG: 26
• ŁG: 0
Ciasto orzechowe
Składniki (16 porcji)
• 300 g mielonych orzechów laskowych
• 200 g serka śmietankowego
• 100 g ksylitolu
• 4 jajka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 170 st. C.
- Jajka i ksylitol ubić na puszystą masę.
- Mieszając, stopniowo dodawać serek, a następnie orzechy.
- Przełożyć do formy.
- Wstawić do piekarnika na 40-45 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 173 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 9 g
• IG: 11
• ŁG: 1
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na desery z niskim IG, to znajdziesz je tutaj: Desery z niskim indeksem glikemiczym
Babeczki marchewkowe
Składniki (12 sztuk)
• 100 g jogurtu greckiego
• 2 jajka
• 140 g mielonych orzechów laskowych
• 50 g ksylitolu
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki cynamonu
• 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 60 g tartej marchewki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki.
- Połączyć zawartość obu misek.
- Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
- Piec 14-15 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 110 kcal
• białko: 3 g
• tłuszcz: 9 g
• węglowodany: 7 g
• IG: 13
• ŁG: 1
A po świętach, czas na powrót na dobre tory.
Zrób to z dietą w mIG, czyli szybką dietą z niskim indeksem glikemicznym.
Dietą odpowiednią dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, nadwagą oraz wszystkich dbających o swoje zdrowie.