Przepisy na Wielkanoc z niskim IG

Wielkanoc to magiczny czas, pełen radości, nadziei oraz bliskości z rodziną i przyjaciółmi. Tegoroczne święta mogą stać się jeszcze bardziej wyjątkowe, dzięki pysznym i zdrowym przepisom z niskim indeksem glikemicznym, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o Tobie!

W naszym artykule znajdziesz wyjątkowe dania, które nie tylko rozbudzą Twoje kubki smakowe, ale także pozwolą zachować zdrową dietę podczas świątecznego biesiadowania.

Przepisy z niskim indeksem glikemicznym są idealne dla osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz dbających o zdrowie i odchudzających się.

Niech Twoje święta będą pełne radości, miłości, a przede wszystkim – pysznych i zdrowych potraw! Pamiętaj, że dbanie o zdrowie nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności jedzenia.

Przepisy Wielkanocne z niskim IG

Pieczone jajka po szkocku

Składniki (6 porcji)
• 6 jajek
• 455 g mielonej szynki wieprzowej
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
• 1 cebula
• 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
• 1 łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki pieprzu

Panierka:
• 35 g mąki orkiszowej
• ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
• szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i wyłączyć palnik. Odstawić na 2,5 minuty.
  2. Po tym czasie jajka przełożyć do bardzo zimnej wody lub wody z lodem (po to, żeby jajka przestały się gotować). Wystudzone jajka obrać i odłożyć.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż będzie złota.
  4. Do miski włożyć mielone mięso. Dodać przesmażoną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 6 równych kulek.
  5. Na talerzyku wymieszać składniki panierki.
  6. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  7. Każdą kulkę mięsa rozpłaszczyć i na środek położyć ugotowane jajko. Dokładnie obtoczyć je mięsem.
  8. Tak przygotowane jajka obtoczyć w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 1 łyżką oliwy.
  9. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienienia.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 315 kcal
• białko: 20 g
• tłuszcz: 24 g
• węglowodany: 5 g
• IG: 42
• ŁG: 2


Pieczone udka z indyka z selerem

Składniki (3 porcje)
• 3 łodygi selera naciowego
• 3 udka indyka (500 g)
• 50 g masła
• sól, pieprz
• ½ szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. Wciskając nóż w każde udko zrobić po 2-3 kieszenie.
  3. W każdy otwór wcisnąć kawałek selera naciowego.
  4. Mięso natrzeć masłem. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Wstawić do piekarnika na 1,5-2 godziny (bez przykrycia).

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 301 kcal
• białko: 30 g
• tłuszcz: 18 g
• węglowodany: 1 g
• IG: 24
• ŁG: 0

Świąteczny twarożek

Składniki (4 porcje)
• 300 g twarogu chudego
• 3 łyżki mleka 2% tł.
• 2 łyżki oleju lnianego (20 g)
• 10 rzodkiewek
• 2 łyżki szczypiorku
• 2 ogórki (200 g)
• 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (24 g)
• 6 orzechów włoskich (24 g)
• 2 łyżeczki nasion słonecznika
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozmieszać z mlekiem i olejem.
  2. Rzodkiewki i ogórki pokroić w kostkę.
  3. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 206 kcal
• białko: 19 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 8 g
• IG: 26
• ŁG: 1

Sałatka z buraka i jabłka

Składniki (2 porcje)
• 1 burak (250 g)
• 1 jabłko (100 g)
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka chrzanu (10 g)
• 8 orzechów włoskich (32 g)
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraka ugotować na parze albo upiec w piekarniku. Wystudzić i pokroić w kostkę.
  2. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, ale nie obierać. Pokroić w kostkę.
  3. Z oliwy, soku z cytryny, chrzanu, soli i pieprzu przygotować sos.
  4. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 259 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 18 g
• węglowodany: 21 g
• IG: 50
• ŁG: 8

Jajka faszerowane

Składniki (10 porcji)
• 10 jajek
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• 150 g twarogu chudego
• 3 garście rzeżuchy albo innych kiełków
• 100 g jogurtu naturalnego
• sól, pieprz, papryka słodka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
  2. Obrać je i przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć żółtko.
  3. Żółtka wymieszać z twarogiem, jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami.
  4. Tak przygotowany farsz przełożyć w miejsce po żółtkach.
  5. Posypać rzeżuchą lub kiełkami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 91 kcal
• białko: 9 g
• tłuszcz: 5 g
• węglowodany: 1,5 g
• IG: 26
• ŁG: 0

Ciasto orzechowe

Składniki (16 porcji)
• 300 g mielonych orzechów laskowych
• 200 g serka śmietankowego
• 100 g ksylitolu
• 4 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C.
  2. Jajka i ksylitol ubić na puszystą masę.
  3. Mieszając, stopniowo dodawać serek, a następnie orzechy.
  4. Przełożyć do formy.
  5. Wstawić do piekarnika na 40-45 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 173 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 9 g
• IG: 11
• ŁG: 1

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na desery z niskim IG, to znajdziesz je tutaj: Desery z niskim indeksem glikemiczym

Babeczki marchewkowe

Składniki (12 sztuk)
• 100 g jogurtu greckiego
• 2 jajka
• 140 g mielonych orzechów laskowych
• 50 g ksylitolu
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki cynamonu
• 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 60 g tartej marchewki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  2. W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki.
  3. Połączyć zawartość obu misek.
  4. Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
  5. Piec 14-15 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 110 kcal
• białko: 3 g
• tłuszcz: 9 g
• węglowodany: 7 g
• IG: 13
• ŁG: 1

A po świętach, czas na powrót na dobre tory.
Zrób to z dietą w mIG, czyli szybką dietą z niskim indeksem glikemicznym.
Dietą odpowiednią dla osób z cukrzycą, insulinoopornością, nadwagą oraz wszystkich dbających o swoje zdrowie.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments