Tanie gotowanie – jak zaoszczędzić pieniądze w kuchni?

Tanie gotowanie

Ceny większości produktów, w tym również żywności idą w górę. W związku z tym warto przyjrzeć się naszemu domowemu budżetowi.

Czy w kuchni da się coś zaoszczędzić? Pewnie i to całkiem sporo.

Mam nawet na to 10 pomysłów.

10 pomysłów jak zaoszczędzić pieniądze w kuchni

  1. Promocje, promocje!

    Korzystanie z promocji to jeden z najprostszych sposobów na oszczędzanie pieniędzy już na etapie zakupów. Czasami wiąże się to z koniecznością robienia zakupów w kilku różnych sklepach, ale przy odrobinie chęci można to całkiem dobrze rozplanować.

    Pewnym ułatwieniem korzystania z promocji są z pewnością gazetki promocyjne. Każdy większy sklep wydaje je przynajmniej raz w tygodniu. Można je też śledzić on-line.

    Część sklepów prowadzi również programy lojalnościowe, dzięki którym otrzymuje się specjalne rabaty. Dodatkowo coraz częściej pojawiają się w sklepach półki z produktami z krótką datą przydatności do spożycia, które są przecenione.

    Ale nie tylko w dużych sklepach można szukać promocji. Warto zapytać o to sprzedawców na ryneczku i w warzywniaku. Zdarza się, szczególnie wieczorem, że te nietrwałe owoce i warzywa, które nie sprzedały się danego dnia są wystawiane w niższej cenie. Dzięki temu sprzedawcy pozbywają się produktów, które musieliby wyrzucić, bo kolejnego dnia nie nadawałyby się do sprzedaży. Tak też się dzieje z owocami i warzywami, które są trochę poobijane, ale nadal nadają się do zjedzenia.
  1. Kupuj to, na co aktualnie jest sezon

    Właściwie każdy produkt dostępny jest w sklepach przez cały rok. Nie ma większego problemu z kupieniem nawet zimą świeżych truskawek. Różnią się zazwyczaj krajem pochodzenia i oczywiście ceną.

    Można całkiem sporo zaoszczędzić kierując się sezonowością. To, czego w danym momencie jest najwięcej, ma też najlepszą cenę. A przy okazji też smak.

    Poczekaj też aż sezon na dany produkt się trochę rozkręci. Na początku cena może być nawet kilkukrotnie wyższa niż później.
  1. Rób tylko przemyślane zakupy z listą zakupów

    Pewnie nie raz zdarzyło Ci się iść do sklepu i kupować to, co akurat wpadło Ci w ręce. Po pierwsze, prawdopodobnie zapomniałaś czegoś, co tak naprawdę chciałaś kupić, a po drugie, do koszyka trafiło mnóstwo niepotrzebnych i przypadkowych rzeczy.

    Dlatego obowiązkowo zawsze rób listę zakupów. Sprawdź czego naprawdę Ci brakuje, zapisz i kup tylko to, co wpisałaś na listę.
  1. Planuj swój jadłospis przynajmniej na kilka dni do przodu

    Poświęć trochę czasu np. raz w tygodniu i zastanów się co na każdy posiłek będziesz jeść i jakich produktów potrzebujesz. Dzięki temu sprytnie wykorzystasz to, co masz w domu, zrobisz przemyślane zakupy, no i będziesz miała fajnie zaplanowane posiłki na każdy dzień.

    Takie planowanie to mniej przekąsek i posiłków jedzonych na mieście, a to też oszczędność.
  1. Wykorzystuj każdy produkt w 100%

    Planując swój jadłospis pamiętaj o tym, żeby dany produkt wykorzystać w 100%. Jeśli kupujesz np. paczkę rukoli, to uwzględnij ją w tylu posiłkach (i to w krótkim czasie, bo jest to produkt nietrwały), żeby zjeść wszystko. To samo dotyczy np. jogurtu. Dodajesz tylko 1 łyżkę do zupy, a reszta? Po to, żeby zjeść go do końca, na przekąskę zaplanuj koktajl na bazie jogurtu. Przykłady można tylko mnożyć.

    Nie marnując jedzenia oszczędzasz pieniądze!
  1. Na bieżąco sprawdzaj datę przydatności do spożycia

    Warto na bieżąco sprawdzać swoje zapasy pod kątem ich daty przydatności do spożycia. Wiedząc, że jakiś produkt będzie za chwilę „po terminie” zjesz go w pierwszej kolejności i nie wyrzucisz.

    Musisz też odróżniać 2 oznaczenia, które pojawiają się na opakowaniach.

    „Należy spożyć do” związane jest z bezpieczeństwem żywności. Zjedzenie produktu, który przekroczył tę datę może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

    „Należy spożyć przed” dotyczy jakości żywności. Jeśli produkt był dobrze przechowywany, to nawet po przekroczeniu tego terminu można go spokojnie zjeść. Nie jest niebezpieczny, a jedynie jego konsystencja czy walory smakowe mogą się zmienić.
  1. Dobrze przechowuj żywność

    Jeśli produkty, które upolowaliśmy na najlepszej promocji będziemy przechowywać źle, to niestety najprawdopodobniej wcale z nich nie skorzystamy. Zepsują się, zanim zdążymy ich użyć. A to już nie jest oszczędzanie, a marnowanie pieniędzy.

    Zawsze sprawdzaj etykietę produktów. Znajdziesz tam informację czy trzeba je wstawić do lodówki czy może wystarczy zacienione, suche miejsce, np. szafka.
  1. Upiecz 2 pieczenie na jednym ogniu

    To już kolejne nawiązanie do planowania. Robiąc to warto wziąć również pod uwagę sprzęt wykorzystywany podczas przygotowywania posiłków. Szczególnie jeśli pracuje na prąd, tak jak piekarnik. Jeśli np. pieczesz udka, to miejsca w piekarniku jest jeszcze dość, żeby upiec warzywa na kolację albo zrobić zapiekankę i zjeść kolejnego dnia.
  1. Rób mądre zapasy

    Jeśli tylko masz wolne miejsce, to wykorzystuj promocje na kupienie czegoś na zapas. Oczywiście pamiętaj, żeby to były produkty o długiej dacie przydatności, np. orzechy, mąka, kasze tak, żeby nic się nie zmarnowało.

    Latem, kiedy różnorodne warzywa i owoce są w najniższej cenie, warto przygotować mrożonki. Takie samodzielnie przygotowane mrożonki w sezonie, w porównaniu z tymi dostępnymi w sklepach są dużo tańsze.
  1. Gotuj w domu

    Posiłki przygotowywane w domu zawsze będą tańsze niż te jedzone na mieście. Pomija się wtedy całkowicie koszt pracy, a dodatkowym plusem jest większa kontrola nad składnikami, z których korzystamy. Niestety w niektórych barach może być tanio, ale niekoniecznie zdrowo czy bezpiecznie.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments