|

Na czym polega dieta LOW CARB?

na czym polega dieta low carb

Poszukiwania skutecznych sposobów na poprawę zdrowia, zrzucenie nadmiaru kilogramów oraz zwiększenie energii i witalności przy pomocy diety trwają od lat. Bez wątpienia jednym z bardziej popularnych podejść jest dieta niskowęglowodanowa, znana również jako dieta LOW CARB.

Od momentu swojego powstania dieta LOW CARB zdobyła szerokie uznanie zarówno wśród osób dążących do utraty wagi, jak i tych dbających o swoje zdrowie ogólne. Jej popularność wynika oczywiście z korzyści płynących z jej stosowania.

W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej zasadom, korzyściom i potencjalnym zagrożeniom związanym ze stosowaniem diety niskowęglowodanowej. Tym samym odpowiemy sobie na pytanie czy warto taką dietę stosować?

Podejmij wyzwanie LOW CARB – Twój przepis na szczupłą sylwetkę!

To dieta stworzona dla osób, które:

  • są zmęczone i brakuje im energii
  • mają problem z uczuciem głodu w czasu odchudzania
  • zmagają się z nadwagą
  • mają problem z podjadaniem i ochotą na słodycze
  • mają problemy z gospodarką węglowodanową (IO, cukrzyca, PCOS, hiperinsulinemia)
  • czują się obrzęknięte

LOW CARB – co to oznacza?

Skrót „LOW CARB” pochodzi z języka angielskiego i oznacza „niskowęglowodanowy”.

A więc dieta LOW CARB to dieta z obniżoną ilością węglowodanów.

Taki nurt zmniejszania ilości węglowodanów w diecie narodził się już 50 lat temu.

Powstał na bazie insulinowej teorii otyłości, która zakłada, że to właśnie węglowodany są odpowiedzialne za problem nadmiernej masy ciała. A dokładnie fakt, że spożycie węglowodanów pobudza organizm do wydzielania insuliny, która z kolei sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Dzisiaj już wiemy, że nie ma jednego sprawcy otyłości. Problem z nadmierną masą ciała to zbiór wielu elementów, w tym przede wszystkim diety z nadmiarem kalorii. Bowiem nawiązując do insulinowej teorii otyłości, warto wiedzieć, że nie tylko węglowodany powodują wyrzut insuliny, taki wpływ wykazuje też białko.

Czym dieta LOW CARB różni się od tradycyjnej diety?

Jeśli dieta LOW CARB polega na zmniejszeniu ilości węglowodanów w diecie, to pozostałe makroskładniki, czyli tłuszcz i białko muszą ten deficyt wypełnić.

W związku z tym różnica między dietą tradycyjną a dietą LOW CARB to procentowy rozkład makroskładników.

W diecie tradycyjnej jest to: 50-55% węglowodany, 15% białko, 30-35% tłuszcze.
W diecie LOW CARB wygląda to inaczej: 25% węglowodany, 22% białko, 53% tłuszcz.

Podsumowując, dieta LOW CARB dostarcza znacznie mniej węglowodanów, więcej białka i znacznie więcej tłuszczu.

Jakie efekty może dać stosowanie diety LOW CARB?

Stosowanie diety LOW CARB może przynieść różnorodne efekty, które wykraczają poza samą utratę wagi. Chociaż redukcja masy ciała jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych wyników tego rodzaju żywienia, istnieje wiele innych korzyści zdrowotnych, które mogą być równie istotne.

Jakie efekty może dać stosowanie diety LOW CARB?

redukcja masy ciała
W licznych badaniach zaobserwowano, że stosowanie diety LOW CARB w początkowym okresie, dokładnie jest tu mowa o 6 miesiącach, może dawać lepsze rezultaty w ubytku masy ciała od diety normowęglowodanowej. Ale…

Okazuje się, że w dłuższej perspektywie (1-2 lata) ta przewaga się zmniejsza i efekty są zbliżone do diety normowęglowodanowej.

Oczywiście należy tu podkreślić, że do ubytku masy ciała potrzebny jest deficyt kalorii, zarówno na diecie normowęglowodanowej, jak i na diecie LOW CARB.

Dlaczego dieta LOW CARB może dawać lepsze efekty w odchudzaniu od diety normowęglowodanowej?
Większa ilość białka oraz tłuszczu w diecie LOW CARB na skutek wpływu na niektóre hormony oraz spowalnianie opróżniania żołądka, znacznie zwiększa uczucie sytości. A większa sytość to mniej podjadania, lepsza kontrola ilości spożywanych kalorii oraz większa satysfakcja ze stosowania diety.

Dodatkowo, stosowanie diety LOW CARB powoduje stabilizację stężenia glukozy i insuliny we krwi, co ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

usunięcie nadmiernie zgromadzonej wody w organizmie
Stosowanie diety niskowęglowodanowej zmniejsza retencję wody.

poprawa glikemii i pozytywny wpływ na stężenie insuliny
Mniejsza ilość węglowodanów w diecie powoduje mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi oraz zmniejszone zapotrzebowanie na insulinę.

pozytywny wpływ na profil lipidowy
Dieta LOW CARB wiąże się ze znacznym wzrostem spożycia tłuszczu. Ważne, żeby był to głównie tłuszcz roślinny. Tylko wtedy można liczyć na poprawę profilu lipidowego, a dokładnie wzrost tzw. „dobrego cholesterolu” HDL i spadek stężenia triglicerydów.

Warto podkreślić, że stosowanie niewłaściwie zaplanowanej diety LOW CARB, bazującej na tłuszczach zwierzęcych może przynieść efekt odwrotny i negatywnie wpływać na stężenie cholesterolu i triglicerydów.

działanie przeciwzapalne

obniżenie ciśnienia tętniczego krwi

poprawa stanu skóry

mniejsza ochota na słodycze

korzystny wpływ na układ nerwowy

Kto powinien stosować dietę LOW CARB?

Ze względu na liczne korzyści, jakie niesie za sobą stosowanie diety LOW CARB może okazać się to właściwy model żywieniowy dla:
• osób z nadmierną masą ciała, szczególnie tych po wielu nieudanych próbach odchudzania
• osób, którym trudno jest utrzymać deficyt kalorii na diecie normowęglowodanowej, ze względu na odczuwany głód
• osób z insulinoopornością i cukrzycą
• kobiet z zespołem policystycznych jajników (pcos)
• osób z przerostami grzybiczymi
• osób borykających się z problemem nadmiernego gromadzenia wody w organizmie

Warto jednak w tym momencie podkreślić, że dieta LOW CARB to nie jest model żywieniowy do stosowania przez całe życie. Warto ją wykorzystać jako pewnego rodzaju bodziec do zmian, które dzięki większej sytości łatwiej będzie utrzymać.
Natomiast z czasem warto kontynuować swoje dbanie o dietę stopniowym zwiększaniem ilości węglowodanów w diecie, ale z jednoczesną dbałością o ich jakość.

Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania diety LOW CARB?

Dieta niskowęglowodanowa nie jest uniwersalnym sposobem odżywiania, odpowiednim dla każdego. Przeciwwskazaniami do stosowania diety LOW CARB są:
• okres ciąży i karmienia piersią
• choroby wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego
• dna moczanowa
• duża aktywność fizyczna

Dodatkowo, źle zaplanowana dieta LOW CARB może być niedoborowa, m.in. w witaminę B1, kwas foliowy, witaminę C i magnez, a także mieć niewystarczającą ilość błonnika.

Dlatego tak ważne jest stosowanie diety, która została przygotowana przez specjalistę dietetyka. Nie warto tego robić na własną rękę, ponieważ wbrew pozorom nie wystarczy samo wykluczenie z diety źródeł węglowodanów.


5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments