Przepisy na święta z niskim IG

Święta Bożego Narodzenia dla osób na diecie to ciężki czas.

Pierogi, kapusta, pierniczki, serniki to nie są lekkie potrawy. Do tego większość z nich ma wysoki indeks glikemiczny, co utrudnia kontrolę glikemii osobom z insulinoopornością i cukrzycą.

Ale nie musi tak być.

Potrawy świąteczne można przygotować w taki sposób, żeby dalej były świąteczne, ale przy okazji miały też niski indeks glikemiczny.

Przygotowałam dla Was 6 przepisów na święta z niskim indeksem glikemicznym.

Zupa grzybowa z kaszą pęczak

Składniki (2 porcje)
• 28 g suszonych grzybów
• 4 szklanki wody
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 cebula
• 1 marchewka (110 g)
• 1 ząbek czosnku
• liść laurowy
• ¼ szklanki kaszy pęczak (55 g)
• sól, pieprz
• 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na 30 minut.
  2. Namoczone grzyby pokroić w paski.
  3. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę i marchewkę. Smażyć przez 5 minut.
  4. Dodać pokrojone grzyby i czosnek. Smażyć przez 2 minuty.
  5. Zalać wodą.
  6. Dodać liść laurowy i wypłukaną kaszę. Doprowadzić do wrzenia.
  7. Gotować przez około 45 minut.
  8. Doprawić.
  9. Gotową zupę posypać koperkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 211 kcal
• białko: 6 g
• tłuszcz: 5 g
• węglowodany: 35 g
• IG: 31
• ŁG: 7

Sałatka ze śledziem i jabłkiem

Składniki (2 porcje)
• 200 g śledzia marynowanego
• ½ papryki
• 1 jabłko
• ½ czerwonej cebuli
• 3 łyżki oliwy z oliwek (24 g)
• sól, pieprz
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Śledzia pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko ze skórką pokroić w słupki, paprykę w paski, a cebulę w piórka.
  3. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 367 kcal
• białko: 17 g
• tłuszcz: 25 g
• węglowodany: 19 g
• IG: 33
• ŁG: 8

Śródziemnomorski karp

Składniki (2 porcje)
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 400 g pomidorków koktajlowych
• sok i skórka z ½ cytryny
• 1 karp (500 g)
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1,5 łyżki posiekanych świeżych ziół (rozmaryn, tymianek, natka pietruszki)
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  2. Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. W misce wymieszać warzywa, sok i skórkę z cytryny, zioła, sól, pieprz i oliwę.
  4. Rybę posolić i przełożyć do naczynia do zapiekania. Przykryć warzywami.
  5. Piec 35-40 minut.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 367 kcal
    • białko: 47 g
    • tłuszcz: 15 g
    • węglowodany: 12 g
    • IG: 24
    • ŁG: 2

Ryba po grecku

Składniki (3 porcje)
• 400 g filetów z białej ryby, np. dorsza, sandacza
• 2 marchewki (250 g)
• 2 korzenie pietruszki (75 g)
• 1/3 selera korzeniowego (50 g)
• 1 cebula
• 1,5 szklanki wody
• 50 g koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• szczypta soli
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 liść laurowy
• szczypta pieprzu
• szczypta słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zalać wodą. Gotować około 15-20 minut. Doprawić szczyptą soli.
  3. Na patelni położyć kawałek pergaminu i posmarować go lekko oliwą. Rozgrzać patelnie. Usmażyć rybę, na złoto, z obu stron.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ugotowane warzywa i koncentrat. Wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i papryką.
  5. Rybę przełożyć na półmisek i przykryć ciepłymi warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 195 kcal
• białko: 26 g
• tłuszcz: 4 g
• węglowodany: 15 g
• IG: 38
• ŁG: 3

Kutia z kaszą

Składniki (2 porcje)
• 2 łyżki suchej kaszy pęczak (36 g)
• 2 łyżki maku (26 g)
• 50 g mleka 2% tł.
• 4 całe orzechy włoskie (16 g)
• 2 suszone morele (20 g)
• 1 łyżka płatków migdałów (10 g)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować al’dente.
  2. W rondelku zagotować mleko. Dodać mak. Gotować, mieszając do czasu aż mak wchłonie cały płyn.
  3. Orzechy i morele posiekać.
  4. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 254 kcal
• białko: 7,5 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 27 g
• IG: 34
• ŁG: 14

Kakaowo-pomarańczowe trufle

Składniki (35 sztuk)
• sok i skórka z 1 pomarańczy
• 1,5 szklanki suszonych daktyli (220 g)
• 1,25 szklanki orzechów nerkowca (210 g)
• ½ szklanki rodzynek (35 g)
• 4 łyżki kakao naturalnego (40 g)

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle i rodzynki zalać sokiem pomarańczowym. Odstawić na kilka minut.
  2. Orzechy zblendować na proszek.
  3. Daktyle i rodzynki zblendować na pastę.
  4. W misce wymieszać zblendowane daktyle, rodzynki i orzechy i startą skórkę z pomarańczy.
  5. Uformować 35 kulek.
  6. Każdą kulkę obtoczyć w kakao.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 61 kcal
• białko: 1 g
• tłuszcz: 3 g
• węglowodany: 8 g
• IG: 40
• ŁG: 3

Podobają Ci się takie przepisy?
Więcej smacznych i prostych w przygotowaniu potraw znajdziesz w mojej diecie w mIG!
Szybkiej diecie z niskim indeksem glikemicznym. Zapraszam!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments