|

Korzyści ze stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym

Dieta z niskim indeksem glikemicznym to nie jest kolejna dieta cud, ale po prostu zdrowy sposób odżywiania. Do jej zasad powinien stosować się każdy, nie tylko osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Dlaczego? Tego właśnie dowiecie się z artykułu.

A jeśli jeszcze nie czytaliście mojego artykułu na temat tego, na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym, to zapraszam Was do lektury: Dieta z niskim indeksem glikemicznym – 8 głównych zasad.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym w cukrzycy i insulinooporności

Trzeba zacząć od tego, że stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, cukrzycę ciężarnych i insulinooporność.

Zdrowie zaczyna się na talerzu – wybierz dietę z niskim indeksem glikemicznym!


Dieta w mIG, to szybka w przygotowaniu dieta z niskim indeksem glikemicznym dzięki której schudniesz i poprawisz swoje zdrowie!

Natomiast u osób ze stwierdzoną cukrzycą i insulinoopornością taki sposób odżywiania to w zasadzie podstawowy element leczenia. Dzięki stosowaniu diety z niskim indeksem glikemicznym można doprowadzić do ustabilizowania stężenia glukozy we krwi, zmniejszenia ilości hemoglobiny glikowanej, obniżenie wskaźnika HOMA-IR, zwiększenia wrażliwości komórek na insulinę, a także opóźnienia lub zapobiegnięcia naczyniowym powikłaniom cukrzycy.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym w nadwadze i otyłości

Dieta z niskim indeksem glikemicznym to jedna z bardziej skutecznych diet w kontekście ubytku masy ciała.

A dlaczego?

  • produkty z niskim indeksem glikemicznym są dłużej trawione dzięki czemu dają uczucie sytości na dłużej,
  • nie jest to dieta restrykcyjna, w której trzeba zrezygnować ze wszystkiego,
  • dzięki posiłkom z niskim IG utrzymuje się stały poziom glukozy we krwi, bez gwałtownych skoków, co zapobiega napadom głodu i zmniejsza ochotę na słodycze,
  • spożywanie posiłków z wysokim indeksem glikemicznym wywołuje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi i wyrzut insuliny, co wiąże się ze zwiększonym odkładaniem zapasu energii w tkance tłuszczowej.

Dodatkowo zaobserwowano znaczący wpływ stosowania diety z niski indeksem glikemicznym na zmniejszenie obwodu talii.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego

Stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi, obniża stężenie triglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL, a także podwyższa stężenie cholesterolu HDL. Dzięki czemu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym choroby niedokrwiennej serca.

Taka dieta korzystnie wpływa też na stan naczyń krwionośnych, które są wrażliwe na gwałtowne skoki glukozy we krwi, które występują po spożyciu potraw z wysokim indeksem glikemicznym.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym a nowotwory

Zaobserwowano, że stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, pęcherza moczowego, nerek, endometrium, piersi i jajników.

Prawdopodobną przyczyną tej zależności jest unormowanie stężenia glukozy i insuliny we krwi oraz pozytywny wpływ diety z niskim IG na masę ciała.

Poza wyżej opisanymi korzyściami ze stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym warto wymienić też:

  • mniejsze ryzyko zaćmy, stłuszczenia wątroby, depresji i powstania zakrzepów,
  • poprawa stanu skóry, w tym głównie złagodzenie objawów trądziku,
  • zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.

Nie ma więc wątpliwości, że dietę z niskim indeksem glikemicznym powinien stosować każdy, kto dba o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i właściwą masę ciała.

Z tego powodu powstała dieta w mIG! Szybka dieta z niskim indeksem glikemicznym, dzięki, której schudniesz 5, 10, a nawet więcej kilogramów i zadbasz o swoje zdrowie.

Bibliografia:

  1. Dario Rahelić, Alexandra Jenkins, Velimir Bozikov, Eva Pavić, Klara Jurić, Christopher Fairgrieve, Dominik Romić, Slaven Kokić, Vladimir Vuksan: Glycemic index in diabetes, Coll Antropol, 2011
  2. David S Ludwig: Dietary glycemic index and the regulation of body weight; Lipids, 2003
  3. Patrícia Feliciano Pereira, Crislaine das Graças de Almeida, Rita de Cássia Gonçalves Alfenas: Glycemic index role on visceral obesity, subclinical inflammation and associated chronic diseases; Nutr Hosp, 2014
  4. Elisângela Vitoriano Pereira, Jorge de Assis Costa, Rita de Cássia Gonçalves Alfenas: Effect of glycemic index on obesity control; Arch Endocrinol Metab, 2015
  5. Aleksandra Panasiuk, Aleksandra Śliwińska, Sylwia Małgorzewicz: Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2012, tom 3, nr 3, 94–103
  6. Janette C Brand-Miller, Susanna H A Holt, Dorota B Pawlak, Joanna McMillan: Glycemic index and obesity; Am J Clin Nutr, 2002
  7. Jennie Brand-Miller, Scott Dickinson, Alan Barclay, David Celermajer: The glycemic index and cardiovascular disease risk; Curr Atheroscler Rep, 2007
  8. Gabriela Radulian, Emilia Rusu, Andreea Dragomir, Mihaela Posea: Metabolic effects of low glycaemic index diets; Nutr J, 2009
  9. Arash Mirrahimi, Laura Chiavaroli, Korbua Srichaikul, Livia S A Augustin, John L Sievenpiper, Cyril W C Kendall, David J A Jenkins: The role of glycemic index and glycemic load in cardiovascular disease and its risk factors: a review of the recent literature; Curr Atheroscler Rep, 2014
  10. A Jiménez-Cruz, H Seimandi-Mora, M Bacardi-Gascon: Effect of low glycemic index diets in hyperlipidemia; Nutr Hosp, Nov-Dec 2003
  11. Federica Turati, Carlotta Galeone, Livia S A Augustin, Carlo La Vecchia: Glycemic Index, Glycemic Load and Cancer Risk: An Updated Meta-Analysis; Nutrients, 2019
  12. Asma Salari-Moghaddam, Parvane Saneei, Bagher Larijani, Ahmad Esmaillzadeh: Glycemic index, glycemic load, and depression: a systematic review and meta-analysis; Eur J Clin Nutr, 2019


5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments